Koripalloa ja kulutusluottoa

Jokainen vanhempi tietää, etteivät lasten harrastukset ole halpoja. Jokainen laji vaatii erilaisia varusteita ja hankintoja, jotka kuluvat ja hajoavat kovassa harjoittelussa. Yleensä kasvavalle lapselle, joka venähtää pahimmillaan yli kymmenen senttiä vuodessa, joutuu ostamaan parit koristossut vuodessa. Sen lisäksi tulevat shortsit, t-paidat, sukat, hikinauhat, ynnä muut vermeet, joita junioreiden joukkuetovereilla on ja jotka lapsen on itsekin pakko saada. Sitten kun tähän soppaan lisätään lisenssit, salivuokrat ja pelireissut, niin salavihkaisesti vuosibudjetti on kasvanut melkoisiin sfääreihin.

Tämä kaikki alkaa yleensä käydä vanhempien lompakon päälle. Harvalla kuitenkaan on heittää rahaa loputtomasti. Jotkut vanhemmat tekevät jopa lisätöitä saadakseen maksettua lapsensa harrastuksen. Onneksi kuitenkaan koripallo on vielä sangen halpa harrastus, eikä vaadi suuria satsauksia, jos ei lähde mihinkään kilpavarusteluun. Tietysti jos äkillinen rahantarve iskee, voi olla hyvä harkita esimerkiksi kulutusluottoa, että lapsi pääsee vaikkapa urheilukesäleirille.

Raha-asiat kunnossa, lapsi treeneissä

Rahasta puhuminen on aina hieman nihkeää. Mutta se täytyy tehdä, jotta lapsi voi olla lapsi ja jatkaa harrastustaan. Harva asia on niin ikävää kuin joutua kieltämään lapseltaan harrastusmahdollisuudet rahan takia. Tietysti Suomessa niin harvoin käy, koska täällä asiat ovat suhteellisen hyvin.

Monessa maassa lapset potkivat palloa ja heittelevät koreja varusteilla, jotka täällä tungettaisiin syvälle roskikseen. Kyse ei usein olekaan siitä, että lapsi tarvitsisi tietynlaisia varusteita lajissa pärjätäkseen, vaan että ympärillä oleva kulttuuri tuntuu vaativan niitä. On yksinkertaisesti noloa lapselle (ja usein myös vanhemmalle), että lapsella on vaikkapa kuluneet vanhat kengät.

Jos kuitenkin on niin, että haluat lapsellesi kaikki viimeisen päälle huutoa olevat varusteet, kannattaa silloin kiinnittää huomiota omaan rahankäyttöön. Yleensä se tarkoittaa, että tarvitsee tinkiä jostain muusta asiasta, kuten ravintolaillallisesta. Urheileva lapsi on kuitenkin rahan arvoinen. Sitä vasten on ymmärrettävää, että vanhemmat tekevät ylimääräisiä töitä. Voi myös olla järkevää kilpailuttaa lainansa, ja esimerkiksi lainojen yhdistäminen voi olla kannattava veto. Tärkeintä on pitää lapsi harrastuksen parissa. Se kantaa pitkälle tulevaisuuteen.

22 Feb 2018